social-media-stress

Mijn week zonder social media stress.

Een week zonder social media stress.

Social media stress is een term die gebruikt word om het ongemak van social media te duiden. Volgens de laatste onderzoeken zijn er daar twee vormen van:

1. Men wordt ongelukkig door social media, omdat we de geweldige levens van anderen continue zien.

2. We spenderen meer tijd aan social media vanwege het verslavende karakter.

social-media-stress

Op sociale media zie je alleen de leuke kant. Hier zit ik met champagne op een terras in Venetie. Doe ik niet elke dag.

 

Mede daarom kwam ik vorig jaar op het idee om tussen kerst en nieuwjaar een (werk)week van complete radiostilte in te lassen. Geen facebook, whatsapp, smsjes en geen inkomende telefoontjes. Terug naar de oertijd. Dit heb ik toen ook in een blog vermeld. 

De voornaamste reden was om zo meer tijd  en focus te creëren voor andere, belangrijkere zaken. Vooral het onderbroken worden (je krijgt altijd een telefoontje als het net niet uit komt) stoorde me. Wist je dat als je onderbroken wordt tijdens een taak het tot 45 minuten kan duren tot je er weer echt in zit?

Het experiment is inmiddels achter de rug en wat ik heb ondervonden volgt nu van dag tot dag.

Het Experiment

Dag 1: Kerstavond. Normaliter een dag waarbij je toch al niet zoveel met je telefoon aan het doen bent. Wel een ietwat rusteloos gevoel omdat mijn telefoon helemaal uit is en de komende dagen niet meer aan zou gaan. Zou ik iets misschien iets belangrijks missen? Verder is er niets noemenswaardig gebeurd.

Dag 2:
Eerste kerstdag. Wakker geworden en bijna automatisch de telefoon gepakt, tot ik mij realiseerde dat dit niet hoefde want er zouden toch geen berichtjes zijn. Geen bericht,  goed bericht? Begin me te realiseren dat dit experiment best wel een goed idee zou kunnen zijn.

Het plan vandaag is om de zus van mijn vriendin te bezoeken. Onderweg mocht de carkit uit en was het gezellig kletsen, tot we in een file terecht kwamen. Toch maar even bellen dat we iets later zouden komen, en snel de telefoon weer uit. Hmm op dat moment was de telefoon uiteraard handig.


Dag 3:
Na twee dagen geen email, Facebook of telefoon gecheckt te hebben kom ik tot een vreemde conclusie. Dagen duren eigenlijk best wel lang. Waar voorheen de tijd vloog leek het nu te kruipen. Huh? Misschien ben ik gewoon wat aandachtiger bij de les?

S’avonds met mijn vriendin en mijn moeder uit eten geweest en op de weg terug naar huis twee vrienden tegengekomen die even gingen borrelen. “We hadden je nog geappt om mee te gaan maar je reageerde niet!”

Tjah, had je mijn blog maar moeten lezen. 😉

Ik ben zelf niet van de last minute uitnodigingen, maar ik kan me voorstellen dat sommige het vervelend hadden gevonden om zoiets te missen.

Dag 4: Nu weet ik het zeker de tijd gaat toch echt langzamer! Nu ik niet meer tussen 3-4 verschillende apps tegelijkertijd switch merk ik dat ik dat ik veel meer tijd heb. Het voelt eigenlijk best goed! In de kamer hiernaast hoor ik Michelle met haar zus bellen die ze de dag ervoor gezien heeft.

Dag 5: Ik ben de fout in gegaan! Ik heb zonder erbij na te denken mijn email gecheckt terwijl ik eigenlijk een blog wilde schrijven. Gelukkiger kwam ik erachter dat een domeinnaam bijna verlopen was en kon ik net op tijd verlengen. Dat had heel vervelend kunnen aflopen. Misschien zijn de sociale media toch ergens goed voor?


Het einde van social media stress?
Ik kan helaas niet zeggen dat het opgeven van sociale media er magisch voor heeft gezorgd dat ik een nieuw mens ben geworden. De veranderingen waren veel subtieler maar wel heel merkbaar. Vooral het idee dat je meer tijd had was geweldig.

Want wie van ons pakt niet snel z’n telefoon als er even niks te doen is? Juist deze tussendoortjes slurpen stiekem veel tijd. Ik ben dan ook van plan om dit tot een minimum te beperken.

Een ander voordeel is dat beperkt bereikbaar zijn er voor zorgt dat je je aandacht ergens lang op kan vestigen. Je staat er niet bij stil, maar elk appje is in feite een beroep van een ander op jouw tijd en aandacht. Aangezien het tegenwoordig heel snel en vooral gratis kan denkt die ander er niet twee keer over na om jou iets te sturen. Jij moet er vervolgens wel weer iets mee doen.

Een nadeel dat na voren kwam tijdens dit experiment is dat afspreken met anderen een stuk moeilijker is. Iedereen gebruikt daarvoor whatsapp namelijk. Ons voetbalteam meld zich aan voor trainingen en wedstrijden met de app Teamers. Enigszins noodzakelijk zijn de sociale media in dat opzicht dan wel weer.

Zoals je misschien merkt ben ik er nog niet helemaal over uit. Er kleven voor en nadelen aan het gebruik van social media en zoals altijd zal de waarheid weer ergens in het midden liggen. Waar dat midden is blijft echter voorlopig voor mij nog een raadsel. Ik denk dat ik voorlopig een hybride aanpak hanteer. Grootste gedeelte van de dag laat ik mijn telefoon uit en 1 keer per dag check ik alle social media in een batch. Mochten jullie andere oplossingen hebben ik hou me aanbevolen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *