De 30 beste studietips ter wereld.

 

Ik zelf vind lijstjes altijd geweldig om te lezen. Gewoon bam bam bam de ene praktische tip na de andere.  Bij deze de 30 beste studietips die er zijn. Niet alleen handig voor studenten maar voor een ieder die zelfstandig creatief moet zijn.

1. Begin ruim van tevoren. 

Zo heb je minder stress en onthoud je de stof beter. Je bent er sowieso altijd langer mee bezig dan je zelf dacht.

2. Maak van studeren een gewoonte.

Als je steeds wilskracht moet gebruiken en jezelf er toe moet zetten om te studeren schiet het niet op. Begin met een bladzijde per dag en bouw het geleidelijk op.

3. Alle begin is moeilijk zegt men wel eens.

Maak het beginnen met studeren dus zo makkelijk mogelijk. Zorg dat je bureau opgeruimd is, computer aan staat etc. Reserveer vervolgens niet een hele dag voor een marathon sessie (daar kijk je zo tegen op dat je niet eens gaat beginnen), nee ga gewoon een half uurtje “lezen”.

4. Leg positieve associaties met studeren. 

Als studeren beelden van succes, productiviteit en genoegdoening in je oproept ben je sneller geneigd aan de slag te gaan dan wanneer je stoffige boeken voor je ziet.

sexy studietips

Associeer studeren met leuke dingen.

 

5. Gebruik de schaarste contact uurtjes die je hebt om alvast een stevige basis te leggen.

Ga niet dagdromen tijdens je onderwijs bijeenkomst met de reden “oh dat doe ik thuis wel”. Je bent er toch al, kun je net zo goed productief bezig zijn.

6. Alleen naar colleges gaan om te luisteren is nutteloos.

Lees de stof van tevoren goed door zodat je tijdens het college voortdurend“aha momentjes” hebt. Maak ook aantekeningen tijdens het college, want laten we eerlijk wezen, de slides zijn vaak bagger.

7. Trek geen nachten door.

Het is vaak een “badge of honor” om met minder slaap te doen. Niet slim. De extra tijd die je wint met minder slaap wordt te niet gedaan door een verminderd denkvermogen.

8. Soms is studeren afzien. Maar dat is het leven ook.

Juist de minder leuke kanten zijn achteraf het meest nuttig. Doe extra je best om de moeilijke dingen te begrijpen. Zweet nu en heb er de rest van je leven baat van.

9. Zorg dat je fruit  meeneemt naar je tentamen.

Suiker (glucose) is de voornaamste brandstof van je hersenen. Cafeïne is ook nuttig, gebruik alleen geen Red Bull, want daarin zit minder cafeïne dan in koffie (wie had dat gedacht?)

10. Loop je vast tijdens het tentamen?

Ga niet stressen. Leg het even opzij en denk aan je scharrel of een leuke film. Ga naar de WC, plens wat water in je gezicht. Probeer het dan opnieuw.

11. Ontspanning tijdens een tentamen is van levensbelang.

Een verkrampt brein werkt niet. Ga vol vertrouwen een tentamen in en ontspan.

12. Zorg dat je een beetje koud hebt tijdens je tentamen.

Dit verbeterd je denkvermogen. Bij onze tentamens in het MECC (lees koelkast) was dat nooit zo moeilijk.

13. Gebruik de Pomodoro techniek.

Studeer in fases van 25 min volle concentratie gevolgd door 5 minuten pauze. Na 3 fases neem je een half uur rust. Pauze is dan ook echt pauze en niet je email checken of iets dergelijks.

14. Het eerste uurtje van de dag bepaalt de rest van de dag.

Ga niet snoozen, klagen dat je moe bent en een sjaggie kop op zetten.

Sta gelijk op, spring onder de douche. Ga lekker ontbijten daarna. Zet wat muziek op. Je zult zien dat de rest van de dag het “thema” van dat eerste uurtje zal volgen.

15. Uitstelgedrag is evenredig aan de hoeveelheid werk die je denkt te moeten doen.

Daarom werkt het vaak niet om marathonsessies te houden. Je maakt de taak zo groot in je hoofd dat je er maar niet aan begint. Hou lekker korte taken en deadlines aan.

16. Uitstelgedrag kan ook angst zijn.

Uitstelgedrag komt ook naar voren puur en alleen vanwege angst. Want hoe erg is het om ergens aan te beginnen en erachter te komen dat je het niet aankunt?

Iedereen kan hier last van hebben en je komt er alleen vanaf door je te realiseren dat er niet aan beginnen het grootste falen is. Het is oneindig veel beter om ergens aan te beginnen en te falen dan het nooit geprobeerd te hebben.

17. Kies je momenten.

Ben je super fit en gemotiveerd? Maak daar gebruik van en pak het moeilijkste gedeelte aan. Heb je een kater of ben je niet vooruit te branden? Pak dan de triviale dingen op en maak je bureau schoon of iets dergelijks.

18. Multitasken is uit den boze.

Ja ook voor vrouwen die denken dat ze wel kunnen multitasken. Multitasken zorgt ervoor dat beide taken in kwaliteit achteruitgaan en ook beide langer duren.

19. Gebruik mindmaps in plaats van samenvattingen.

Door mindmaps te gebruiken structureer je grote hoeveelheden informatie in een overzichtelijk schema, op een manier die van nature door je hersenen gebruikt word.

20. Onthoud iets de eerste keer. 

Vaak als stof gecompliceerd is en je het niet snapt is het verleidelijk om het door te schuiven met de gedachte “dat doe ik volgende keer”. Nooit doen want de volgende keer komt er niet.

21. Studeer voor meer dan je tentamen.

Als je stof bestudeert om puur en alleen je tentamen te halen dan is je motivatie binnen de kortste keren weg. Je moet iets willen studeren omdat je er goed in wilt worden omdat je er nieuwsgierig naar bent en het leuk vind. Studeren puur omdat het “hoort” of alleen omdat je dan een betere baan kunt krijgen is op den duur funest voor je levensvreugde.

22. Maak het concreet.

“Als de vraag naar geld stijgt, wordt de rentestand hoger.” Als jij je hier niks bij kunt voorstellen is het zoveel moeilijker om dit te onthouden dan wanneer je een mentaal beeld hebt van een dikke bankier van de ING die fluistert: “Luister, als jij je spaarpotje bij ons op de rekening zet dan geven we je meer rente dan de Rabobank”.

23. Vermijd zware maaltijden als je moet leren.

Deze spreekt voor zich. De after dinner crash is niet echt bevorderend voor cognitievie hoogstandjes.
24. Ga altijd naar tentamenbesprekingen.

De kans dat een examinator zich heeft vergist is niet te verwaarlozen en vaak is er zelfs iets te regelen, vooral als je een toets NET niet hebt gehaald.

25. Drink geen koolzuurhoudende dranken voor een presentatie.

Tenzij je presentatie over het verval van sociale waarden gaat, want dan kun je gelijk een of meerdere praktijkvoorbeelden geven.

26. Maak ruimte voor genot. 

Ik schrijf veel over productiviteit, timemanagement enzovoort dus zou je het idee kunnen krijgen dat ik continue bezig ben. Niets is minder waar. Ik plan bewust momenten waarop ik echt met iets anders bezig ben. Telefoon uit, email uit, en genieten.

27. Het is beter te veel dan te weinig zelfvertrouwen te hebben.

Mij werd verteld dat ik nooit naar het VWO zou kunnen en naar de HAVO moest. In de brugklas HAVO/VWO was ik zo onzeker hierover dat ik bijna naar de HAVO moest.

Om vervolgens met twee vingers in mijn neus het VWO af te ronden en naar de universiteit te gaan en ook daar te slagen.

Ik dacht ook dat ik slecht in wiskunde was. Dit omdat de leraar me meer dan eens recht voor de klas voor lul zette.

Nu is Quantitative Methods mijn hoogste cijfer op mijn diploma. Wat is er veranderd? Niks, alleen mijn houding.

Een quote van Henry Ford is hier op z’n plaats:

“Whether you think you can, or you think you can’t–you’re right.”

28. Wij zijn sociale wezens.

Alleen door het leven gaan is mogelijk, maar oh zo moeilijk. Door samen te werken bereik je je potentieel. Je kunt elkaar stimuleren, inspireren en helpen.

29. Geef meer dan nodig is.

Maak er een gewoonte van om altijd dat stapje extra te zetten. Probeer “excellence” in alles te leggen wat je doet. Overdeliver. Doe dat overal tot dat erin zit bij je.

Geef geef geef en je zult krijgen. Dat staat zelfs in de bijbel.

30. Relativeer.

Uiteindelijk maakt het allemaal niet uit. Wel of geen goede cijfers. Die ene baan. Geld. Na een jaar of 80 zal dat er allemaal niet meer zijn. “De dood kent geen zakken” hoorde ik laatst.

Hou dus op met je druk te maken met over je CV, studievertraging, diploma, promotie en nog 100 andere dingen.

Ga gewoon lekker aan de slag en probeer te genieten. Het is zo voorbij.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *