Mindmaps maken. Een betere manier van samenvatten.

De meest gebruikte methode om een grote hoeveelheid stof tot je te nemen is het maken van samenvattingen.. De gebruikelijk manier om dit te doen was om tijdens het studeren gaandeweg belangrijke passages te markeren, om daar vervolgens een samenvatting van te maken. Deze manier is echter verre van perfect en in dit artikel zal ik een betere methode beschrijven. Een manier die hand in hand gaat met de manier waarop je brein informatie opslaat is mindmaps maken.

Je hersenen werken zelden in een rechte lijn. Je hersenen zijn georganiseerd in een web van neuronen. Op die manier wordt ook informatie in je brein opgeslagen. Als je een boek hebt gelezen bijvoorbeeld dan slaan je hersenen niet een grote lap tekst op maar veel eerder steekwoorden (of plaatjes van steekwoorden) en zijn er weer andere steekwoorden die daarmee in verbinding staan. Laten we het woord Coca Cola als voorbeeld nemen. Als je dat woord hoort dan heb je allerlei associaties. Je ziet misschien een rood logo met witte letters met de woorden coca cola. Misschien zie je de kerstman uit de reclame en hoor je de woorden “Holidays are coming, Holidays are coming”. Misschien schieten je de woorden zoet en cafe├»ne ook te binnen.

Iets dat duidelijk niet gebeurd is dat er een hele lap tekst achter elkaar in je op komt. Nee het zijn vooral steekwoorden die je te binnen schieten en dat komt omdat het zo in je hersenen is opgeslagen.
Het idee is dat je verschillende trefwoorden op een voor jou logische wijze met elkaar verbind en er een gelaagde sortering ontstaat. Een voorbeeld

Kerst –> Feestdag
–> Lekker eten
–> Vrij

Dit is een effectievere manier van noteren (en dus makkelijker te onthouden) dan “Kerst is een feestdag waar je vaak lekker bij eet en niet hoeft te werken”. Het is echter nog steeds maar een andere manier van noteren. De kracht van mindmapping ligt in het volgende.

Kerst –> Feestdag –> Vrij –> Lekker eten.

Nu is de ordening een stuk logischer. In het voorgaande voorbeeld had je het woord “kerst” met de 3 eigenschappen “Feestdag”, “Lekker eten” en “Vrij” die je afzonderlijk moest onthouden. Nu gaat het riedeltje als volgt:

“Kerst is een feestdag. Op feestdagen ben je vrij. Als je vrij bent ga je lekker eten.”

De 4 trefwoorden zijn op een logische manier met elkaar verbonden, waardoor je elk afzonderlijk woord veel sneller terug kunt halen. Stel tijdens een tentamen ben je vergeten wat je doet met kerst. Dan hoef jij je alleen te herinneren dat kerst een feestdag is en dat zorgt voor een kettingreactie in je hersenen waardoor je weet dat je vrij bent, en dus lekker gaat eten. Dit is natuurlijk een heel simplistisch voorbeeld maar laat wel de kracht zien van het logisch sorteren van informatie.
Daarnaast scheelt het enorme lappen tekst. Er is verder ook veel software te vinden die het maken van een mindmap een stuk makkelijker maken. Een voorbeeld hiervan kun je vinden op www.imind,nl

Ga je zelf ook mindmaps maken? Doe je dit al? Laat het weten in een reactie!

One thought on “Mindmaps maken. Een betere manier van samenvatten.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *