Afkicken van Social Media. Een experiment.

 

Het was de vierde keer dat ik mijn email checkte binnen een kwartier. Teleurgesteld dat ik nog geen email terug had gekregen opende ik Facebook.

3 notificaties! 2 mensen waren jarig en iemand die ik volgens mij nog nooit in real life gesproken had, nodigde mij uit voor Candy Crush, iets dat ik nog nooit gespeeld had.

Dan maar even op 9GAG kijken hoeveel upvotes Pipo al heeft.

Oke, misschien ben ik verslaafd.

Pipo op 9GAG.

De research die de laatste tijd gedaan is naar social media is zeer duidend. Het is niet gezond. De facebook notificaties, whatsappjes, tweets etcetera triggeren voortdurend het beloningscentrum in onze hersenen, terwijl we eigenlijk niet eens weten wat onze beloning nu daadwerkelijk is. Beetje zoals cocaine.

Daar komt nog bij dat elke stimulans het potentieel heeft om je gedachtengang volledig in de war te sturen. Het ene moment ben je aan het denken over wat je vanavond wilt gaan eten en het volgende moment ben je een de voor en tegens van een democratie aan het afwegen omdat je een Facebook berichtje hebt gelezen over het feit dat de PVV in de peilingen van Maurice de Hond groter is dan de VVD en PVDA.

Productief is anders.

Ik heb dan ook besloten om deze kerst een social media fast te doen. Van kerstavond tot 5 januari even helemaal niks. Geen facebook, geen whatsapp, twitter, geen email, zelfs geen inkomende telefoontjes. Terug naar de oertijd.

Dat het mijn productiviteit ten goede zal komen moge duidelijk zijn. Hierover hebben we uitgebreid geschreven in ons boek.

Wat voor andere effecten het zal hebben zal weldra blijken………

One thought on “Afkicken van Social Media. Een experiment.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *