Tentamenstress voorkomen. 4 tips

Tentamenstress voorkomen zou een doel moeten zijn voor iedere student. Tentamenstress is een veel voorkomend probleem bij studenten (dat was bij mij zeker het geval) Misschien ken je het wel. Raar gevoel in je buik. Je ademhaling gaat sneller. Altijd net voor het tentamen naar de wc moeten.

De meeste studenten kennen dit gevoel. Vaak had ik het op de dag van het tentamen zelf, maar soms ook al enkele dagen van tevoren. Fijn is anders en het probleem is dat je in die staat absoluut niet goed kunt studeren, laat staan een tentamen maken. Onderhand heb ik de tentamenstress redelijk goed onder controle, en hiermee kun jij ook tentamenstress voorkomen.

1. Begin op tijd!

De meeste studenten zijn er trots op; Het hele blok bijna geen reet uitvoeren en de laatste week voor het tentamen knallen, nachten doorhalen en dan een 6je eruit slepen. Als je ons boek hebt gelezen weet je dat we fan zijn van de Wet van Parkinson, maar dit is een verkeerde toepassing. Je zorgt namelijk voor onnodig veel stress en pleegt een aanslag op je lichaam met het slaaptekort en de vaak grote hoeveelheden cafeïne. Bovendien is het veel slimmer om om 10 keer 8 uur iets te bestuderen dan 1 keer 80 uur. De retentie is in het eerste geval veel hoger.

Een ander probleem met deze aanpak is dat het uitstelgedrag in de hand werkt. Je begint een vicieuze cirkel. Als je een enorme berg werk voor je ziet is de neiging al snel om er vooral niet aan te beginnen. Daardoor wordt de berg alleen maar groter. Waardoor je weer de neiging krijgt om er vooral niet aan te beginnen. Een makkelijke manier om tentamenstress te voorkomen is op tijd te beginnen.

2. Vergeet perfectionisme

Als je een beetje zoals ik bent dan moet alles zo perfect mogelijk. Ik moet de perfecte aantekeningen maken. Ik moet alles in een college snappen de eerste keer begrijpen. Ik moet de lesstof in het boek in een keer begrijpen en onthouden. De zon en de maan moeten in een lijn staan en ga zo maar door.

Als er dan een keer iets mis gaat (en dat gebeurt zeker) ben ik geneigd het bijltje er maar helemaal bij neer te gooien. Ik heb, moet ik eerlijk toegeven, al meer dan eens een heel college laten schieten omdat de trein een kwartier vertraging had. Dat is natuurlijk stom. Dat is net zo slim als wanneer je een lekke band zou hebben met je auto, je dus net zo goed de andere drie banden ook lek kunt steken omdat je toch niet verder kunt rijden. (Dit gebeurt trouwens ook met mensen die diëten. Als ze een keer per ongeluk een koekje nemen denken ze, “hmm nu ik me toch niet aan mijn dieet heb gehouden kan ik net zo goed dat stuk taart en die chocomel er ook maar bij pakken”.)

Herkenbaar?

Natuurlijk zorgt dit onnodige stress. Accepteer dat dingen wel eens mis gaan. Concentreer je op de dingen waar je wel controle over hebt en neem de dingen gelaten die je niet kunt beheersen.

3. Bespreek nooit een tentamen.

Persoonlijk vind ik een van de meest zenuwslopende dingen die je kunt doen voor een tentamen het bespreken van de leerstof. Toch doen bijna alle studenten dat.

Student 1: “Wat vond je van dat schema op blz. 36? Ik vond het echt raar dat de omzet 3 jaar lang daalde.”
Student 2: “30 jaar bedoel je”.
Student 1 :”Nee 3, het waren toch geen tientallen?”
Student 2: “Nou volgens mij waren het toch echt…..”

En voor je het weet twijfelen jullie allebei aan jullie kennis van het schema en ga je onzeker het tentamen in.

Het nabespreken van een tentamen is bijna net zo erg, behalve dan dat het tentamen al gemaakt is en je niks meer kan verprutsen. Toch is het onnodig stressen om een tentamen net achter de rug te hebben om dan vervolgens met medestudenten het tentamen te bespreken en erachter komen dat je in ieder geval al de vragen 2, 4 en 9 fout hebt.

Wanneer je het tentamen niet compleet kunt nakijken aan de hand van een antwoordformulier dan heeft dit “kijken en schatten of je het misschien gehaald hebt” geen zin en zal het je vaker stressen dan geruststellen.

4. Relativeer

Met het risico om open deuren in te trappen zeg ik je dat een niet gehaald tentamen niet het einde van de wereld is. De stress die we voelen door prestatiedruk is evenredig aan het belang dat we hechten aan het resultaat. Hoe meer belang we hechten aan het resultaat, hoe groter de druk om te presteren en hoe groter de kans om te falen. Een penalty op een training wordt eerder gescoord dan in de finale van een WK, maar een penalty blijft een penalty.

Heb je zelf nog goede tips tegen tentamenstress? Deel het in de comments!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *