De beste tentamenvoorbereiding? Oefentoetsen!

In een ideale wereld heb je alle tijd om je in een onderwerp te kunnen verdiepen, de tijd om alle relevante stof te kunnen bestuderen en hou je de lesstof netjes elke week bij. Ik leef niet in die wereld en jij waarschijnlijk ook niet. Je zult wel eens in de situatie verzeild raken dat je ondanks de beste intenties niet genoeg tijd hebt om te studeren voor een optimale tentamenvoorbereiding. Hoe moet je dan te werk gaan? Je gebruikt de kracht van een oefentoets:

Het maken van een oefentoets is uitstekende manier om je voor te bereiden op het echte tentamen, vanwege een aantal redenen:

1. 80/20 analyse van de lesstof.

Een tentamen bestuderen is een ideale toepassing van een 80/20 analyse. Bij grotere tentamens heb je vaak een grote hoeveelheid aan literatuur te bestuderen. Het is vaak moeilijk om te onderscheiden welke literatuur of lesstof het belangrijkst is (lees: in het tentamen aan bod komt). Als je dan de professor vraagt krijg je steevast het onzinnige “alles is belangrijk” antwoord waar je niks aan hebt.

Pak je er vervolgens een ouder tentamen bij (of meerdere het liefst) dan zie je al snel wel welke stof belangrijker is dan de rest. Welke onderwerpen komen vaker aan bod dan de rest, en bij welke vragen kun je het meeste punten scoren? Bij mij stond vaak het het aantal punten vermeld achter de vraag bij oudere tentamens, wat natuurlijk een uitstekende leidraad werd om de stof te bestuderen.

2. Je went aan de vraagstelling

Een tentamen van professor 1 kan heel anders aanvoelen dan van professor 2. Door oefententamens te maken wen je aan de soort vraagstelling, en als je de antwoorden hebt, ook aan de manier van antwoorden.
Zo leer je dat je bij multiple choice het best kunt gokken als je het niet weet, maar bij true/false/? je juist beter niet kunt gokken als je het niet zeker weet.

Wil de professor dat je het beknopt houdt of kan het beter zo uitgebreid mogelijk? Krijg je punten als je een fout antwoord geeft met een goede berekening? Kun je punten scoren door naast het antwoord een mening te geven? Al deze factoren kun je herleiden uit een ouder tentamen en kunnen je uiteindelijke cijfer zeker beinvloeden.

3. Je herkent stokpaardjes

Elke professor heeft  een of meerdere stokpaardjes. Vragen waarmee ze zelf erg in hun nopjes zijn. Deze “briljante vraag”  is vaak de meest uitgebreide vraag op een tentamen waar je ook de meeste punten mee kunt scoren. Het is vaak een vraag die elk jaar opnieuw voorbij komt, maar dan in een ander jasje. Vergelijk je meerdere oudere tentamens dan herken je al snel om welk onderwerp het gaat en kun je dit extra goed bestuderen.

4. Exploiteer luiheid

Geen een onderwerp is zo uitgebreid dat je er eindeloos vragen over kunt bedenken. Met als logisch gevolg dat er na een X aantal tentamens bepaalde vragen hergebruikt moeten worden. Deze X ligt bij sommige professoren wel erg laag en verschijnt er elke twee jaar een identiek examen. Dat is natuurlijk een best case scenario, maar het is bijna een zekerheid dat er zeker wel enkele vragen sterk lijken op de vragen uit een eerder jaar. Dit is vooral vaak het geval als de blok coordinator erg geheimzinnig doet over het tentamen en er ook geen oefenexemplaren worden gegeven. Dan loont het vaak de moeite om bij oudere jaars/studie verenigingen achter oudere tentamens aan te gaan.

5. Je onthoudt meer

Volgens onderzoek naar verschillende vormen van onderwijs en retentie is gebleken dat verschillende manieren van lesstof bestuderen ook een verschillende mate van retentie met zich meebrengen. Bekijk het onderstaande plaatje maar eens:

Passief de stof tot je nemen tijdens een college heeft maar een retention rate van 5%. “Practice by doing” en “Immediate use of Learning” hebben een retention rate van 75%-90%. Raad eens waar je mee bezig bent als je aan de hand van een oefententamen lesstof bestudeert en antwoorden vergelijkt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *