Actief studeren. 5 tips

 

Actief studeren is een term die steeds vaker voorkomt. Wat het is en hoe je het kunt gebruiken lees je in deze blog.

In mijn vorige blog stond een plaatje over verschillende manieren van studeren en de rentention rate van de verschillende manieren. Zie hieronder:

Actief studeren

Zoals je ziet zijn colleges of lezen zeer inefficiënte manieren om kennis te vergaren en te onthouden. Ik heb ooit een professor gehad die aan het begin van het college zei dat 95% van de aanwezige studenten niet langer zouden kunnen opletten dan de eerste 10 minuten. (Waarom hij vervolgens twee uur lang bleef vertellen is mij nog steeds een raadsel).  De oplossing is iets dat “actief studeren” heet.


Audio Visueel (films) en discussiegroepen scoren al wat beter, maar de echte winst wordt behaald in de laatste twee categorieën. “teach others” en “immediate use of learning” scoren het hoogst.

Wat is de reden dat sommige manieren een betere retentiegraad hebben dan andere? De gemende deler is de mate van activiteit en betrokkenheid die je hebt met de stof. Nu weet je waarom het
actief studeren studeren heet. 

Hoe actiever je met de stof bezig bent, hoe beter je het onthoud.

Waarschijnlijk weet je dit onbewust al. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld “ik ben niet goed met boeken, ik moet iets zien/doen”. Onbewust omschrijven ze de bovenstaande pyramide.

Ezelsbruggetjes werken vaak ook zo. Abstracte stof visualiseer je zodat er een duidelijk plaatje ontstaat dat veel makkelijker te onthouden is. Mnemonics is de kunst om zulke links te maken zodat je erg veel zaken kunt onthouden.

Om je retentie (en dus je cijfers) te verhogen moet je zorgen dat alle tijd die je in je studie steekt zich in de top 3 van de piramide bevind. Hier volgen 4 tips die je daarvoor kunt gebruiken:

1. Tijdens college: In plaats van passief naar de professor te luisteren (en bijna in slaap te vallen) kun je zoeken naar fouten of gaten in het verhaal van de professor. Bedenk vragen over het onderwerp die je eventueel zou kunnen stellen, ook al ben je niet van plan ze te gaan stellen. (watje :p).

2. Tijdens het lezen: In plaats van passief te lezen kun je speedreaden. Door alleen al het tempo te verhogen onthoud je meer omdat je hersenen geconcentreerd aan het werk moeten. Onderstrepen helpt ook. Het beste is echter al lezende een samenvatting te maken, of nog beter een mindmap van de stof te maken. Je bent actiever bezig en revisie kost dan nog maar een fractie van de tijd.

3. Tijdens discussiegroepen: Ik ga er even van uit dat iedereen tegenwoordig PGO/PBL oftewel discussiegroepen heeft. Deze tip zal je misschien niet populair maken (of misschien wel, want je hele klas heeft er baat bij), maar het is uitermate belangrijk:

Hou nooit je mond tijdens een discussiegroep. Stel vragen, vragen, vragen. Als een medestudent een antwoord geeft, vraag: “Kun je dat uitleggen/samenvatten/anders formuleren?”. Vraag daarna “Heeft iemand anders een andere mening daarover”? Vooral als je voorzitter bent heb je een uitstekende kans om iedereen uit te horen.

Het punt van een discussiegroep is de lesstof vanuit zo veel verschillend mogelijke perspectieven te bekijken zodat je begrip van de stof beter wordt dan wanneer je in je eentje de stof zou hebben bestudeerd. Hoe meer mensen hun mening in de groep gooien en moeten verdedigen, hoe beter je de stof onder de knie krijgt. Ik ben zelfs van mening dat als je een echte goede discussiegroep hebt je bijna geen zelfstudie meer hoeft te doen.

4. Leer het anderen: Elke keer dat je iemand anders iets moet uitleggen moet je zelf al je kennis nog eens op een rijtje zetten. Dit is een uitstekende manier om stof nog eens te repeteren en eventuele gaten in je kennis te ontdekken. Een goede regel is: Als je het niet kunt uitleggen dan snap je het zelf niet. Help je medestudenten dus met het bestuderen van de stof. Dan ben je niet alleen aardig maar help je ook nog eens jezelf.

5. Formuleer tentamenvragen: een van de oudste trucs om je perspectief op lesstof te veranderen is de plaats van een docent in te nemen en je zelf af te vragen welke vragen je over de lesstof op het tentamen zou kunnen krijgen. Heb je dat onder de knie dan heb je ook gelijk je oefententamen 😉

Heb je zelf nog tips voor “actief studeren”? Deel het met ons!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *